הטכניקה של ג'וזף פילאטיס יועדה בראשית דרכה לשיקום נפגעי מלחמת העולם הראשונה. בהמשך היגר לניו יורק ופתח סטודיו למחול יחד עם אישתו. קהילת הרקדנים והספורטאים של ניו יורק וארה"ב בכלל נהרו אל פילאטיס והחלו לפרסם את השיטה. אט אט הקים ג'וזף עוד ועוד מכוני סטודיו בניו יורק וכתב ספרים בתחום. היום, הטכניקה המודרנית נלמדת בנשימה אחת עם שיטות אימון מסורתיות כמו יוגה. כל אדם, בכול גיל ובכול מצב גופני יכול ליהנות מפילאטיס.
פיתוח תורת האימון
בהתחלה, יצר ג'וזף שישה עקרונות בסיס עליהן מושתתים אוסף התרגילים הראשוני. בהמשך, תלמידיו פתחו את השיטה למה שאנו מכירים היום כתורת הפילאטיס. מסיבה זו לא קיימת תמיד הסכמה בין מדריכי הפילאטיס הגדולים בנוגע לסדר העקרונות והחשיבות שלהם. המושגים הבסיסיים שונים בספריו של ג'וזף פורשו בצורה מעט שונה בידי כל אחד מתלמדיו וממשיכי דרכו. עם זאת, העקרונות בסופו של דבר דומים בכול גישה.
ששת עקרונות הפילאטיס
שיטת האימון החדשה אותה הגה נקראה לראשונה קונטרולוג'י. ומבוססת על תנועות הרמוניות בין איברי הגוף בין אם הוא מתאמן על מזרן פילאטיס, אביזרים, ומכשירים. לכל התרגילים והתנוחות יש בסיס משותף והם מהווים נגזרת לעקרונות.
• · ריכוז – על המתאמן להקפיד על ביצוע נכון של התרגיל תוך תשומת לב למחויבות ואחריות להפיק את המירב מכול תנועה.
• · מרכוז – תשומת הלב ממוקמת במרכז הגוף שהוא האיזור בין הצלעות, המותניים והחזה. שרירי הליבה באיזור זה מהווה את מקור האנרגיה אל הראשן והגפיים.
• · שליטה – לא משאירים שוב איבר בגוף ללא השגחה. יש לשלוט בפעולות כל איבר ושריר.
• · נשימה – פילאטיס תמיד טען כי יש לנשום כשמותחים את האיבר ולנשוף כשמכנסים אותו. חשוב למלא את הריאות באוויר ואז לרוקן אותן לחלוטין.
• · דיוק – חשוב להקפיד על דיוק בכול תנועה. לכל תנועה יש מסלול מדיוק ותנוחה מסוימת. חשוב לשמור על יחס נכון בין האיברים השונים.
• · זרימה – יש לבצע את התרגילים בשלמות ובזרימה. התנועה צריכה להיות רציפה ובת מקטע אחד לאורך כל האימון. במכשירי פילאטיס רבים, נשמע צליל צורם כשלא מבצעים את התרגיל כהלכה.
שלוב העקרונות באימון
ששת העקרונות מהוות בסיס לאימון איכותי. החוכמה היא לא רק להגיע לשיעורים ולבצע את הדרישות אלא לבצע את התרגילים כהלכה. במידה ולא מתרכזים ולא שומרים על תנועה נכונה, האימון אינו אפקטיבי כמו שהוא אמור להיות. במקרה הרע, איברי הגוף עלולים להישחק ואף להוביל לפציעה. מומלץ לבוא להתאמן עם חבר או חברה גם כדי שהאימון יהיה יותר מהנה וגם כדי לתת ולקבל משוב האחד על השני. תמיד אפשר להתייעץ במדריך הפילאטיס לפידבק יעיל ומקצועינכתב על ידי דני גלעד מעצב אתרי אינטרנט